British Listed Buildings

History in Structure

If you log in, you can comment on buildings, submit new photos or update photos that you've already submitted.

We need to upgrade the server that this website runs on. Can you spare a quid to help?.

Warehouse Immediately North East of Malsters Arms Public House, Ashprington

Description: Warehouse Immediately North East of Malsters Arms Public House

Grade: II
Date Listed: 26 April 1993
English Heritage Building ID: 100962

OS Grid Reference: SX8178856239
OS Grid Coordinates: 281788, 56239
Latitude/Longitude: 50.3941, -3.6644

Location: 1 Bow Creek, Ashprington, Devon TQ9 7EQ

Locality: Ashprington
Local Authority: South Hams District Council
County: Devon
Country: England
Postcode: TQ9 7EQ

Incorrect location/postcode? Submit a correction!

Explore more of the area around Ashprington, Devon at Explore Britain.

Listing Text

ASHPRINGTON
SX85NW TUCKENHAY
6/53 Warehouse Immediately
North East of Maltsters
Arms Public House

GV II

Warehouse. Probably late C18 or early C19. Local stone rubble, painted on
the right hand (west) side. Corrugated iron roof, hipped on the north front,
gable-ended on the south end to the road.
Plan: Rectangular on plan with a loading doorway on the north front facing
the quay and a loading doorway on the first floor at the opposite south end
where the road level is higher. The internal plan was not investigated. The
warehouse may have been originally more than 2 storeys.
Exterior: The north front facing the quay has a doorway to the left of centre
which has been widened and a blocked window to its right, both with stone flat
arches and with a dripcourse above. On the first floor to the right a
loading doorway with a timber lintel. The west side has blocked windows on
the ground floor with brick arches and a loading doorway on the first floor
with another blocked window under the eaves to the right. The right hand end
of this side has been built against by the Maltsters public house (qv).
The left hand east side has only 2 small windows below the eaves.
The gable end at the back (north) has steps up to a wide first floor loading
doorway from the road which is at a higher level than the quay.
The principal interest of this attractive building is that it is the only
remaining unconverted warehouse in Tuckenhay. The similar adjacent warehouse
to the east has been converted to residential use. Its position on this
creekside quay is important.


Listing NGR: SX8178856239

This text is a legacy record and has not been updated since the building was originally listed. Details of the building may have changed in the intervening time. You should not rely on this listing as an accurate description of the building.

Source: English Heritage

Listed building text is © Crown Copyright. Reproduced under licence.