British Listed Buildings

History in Structure

If you log in, you can comment on buildings, submit new photos or update photos that you've already submitted.

We need to upgrade the server that this website runs on. Can you spare a quid to help?.

The Lighthouse Residential Block, Link Building, Sheds (Now Used As Garage, Engine House for Lights , Swanage

Description: The Lighthouse Residential Block, Link Building, Sheds (Now Used As Garage, Engine House for Lights

Grade: II
Date Listed: 21 March 1983
English Heritage Building ID: 108251

OS Grid Reference: SZ0292376921
OS Grid Coordinates: 402923, 76921
Latitude/Longitude: 50.5920, -1.9601

Location: Swanage, Dorset BH19 2JN

Locality: Swanage
Local Authority: Purbeck District Council
County: Dorset
Country: England
Postcode: BH19 2JN

Incorrect location/postcode? Submit a correction!

Explore more of the area around Swanage, Dorset at Explore Britain.

Listing Text

The Lighthouse
Residential block, link building,
sheds (now used as garage,
SZ 07 NW 2/125 Engine House for lights and stores)
and wall at Anvil Point.

Built 1881 by Trinity House. A good group, largely unaltered, consisting of the
lighthouse itself, a residential block, and stores, all enclosed by a Purbeck Stone
wall, the outer face of which is whitewashed. All other structures have rendered walls
and slate roofs. The main residential block is a single-storey building in a slightly
"Tudor" style, reminiscent of contemporary almshouse blocks. It consists of a house
at each end, for permanent staff, and quarters for a relief keeper in the centre. The
main roof is hipped, with a cross-gable in the centre, Four rendered chimney stacks,
with oversailing courses. Windows, with raised cement surrounds imitating projecting
quoins have timber mullions and transoms. At the north end of the compound is a range
of sheds, similar in style to the main block. One is now used as a garage, another
as the engine house for the light, and others as stores. Rendered walls and gabled
slate roofs. The lighthouse is south of the residential block, joined to it by a narrow
single-storey link building. The lighthouse is circular in plan, with one stage below
the light istelf. This lower stage has 4 windows similar to those in the residential
block. Below the light is a gallery, supported on a continuous moulded stone course.
The gallery has cast iron railings with ornamental standards. The light itself has
diagonal glazing bars and a sloping metal roof, finished with a circular drum carrying
a weather vane. South of the lighthouse, with the compound, is a modern Coastguard's
Lookout (not listable). Square stone piers and wood gates to the compound entrance.

Listing NGR: SZ0292376921

This text is a legacy record and has not been updated since the building was originally listed. Details of the building may have changed in the intervening time. You should not rely on this listing as an accurate description of the building.

Source: English Heritage

Listed building text is © Crown Copyright. Reproduced under licence.