British Listed Buildings

History in Structure

If you log in, you can comment on buildings, submit new photos or update photos that you've already submitted.

We need to upgrade the server that this website runs on. Can you spare a quid to help?.

Nos. 80-90 South Hill Park (Evens), Camden

Description: Nos. 80-90 South Hill Park (Evens)

Grade: II
Date Listed: 19 March 2015
Building ID: 1409894

OS Grid Reference: TQ2733885979
OS Grid Coordinates: 527344, 185982
Latitude/Longitude: 51.5584, -0.1644

Locality: Camden
County: Greater London Authority
Postcode: NW3 2SN

Incorrect location/postcode? Submit a correction!

Listing Text


Nos. 80-90 South Hill Park is a terrace of six houses, built 1954-6 to the designs of Stanley Amis and William and Gillian Howell, for themselves and four other families. Pursuant to s.1 (5A) of the Planning (Listed Buildings and Conservation Areas) Act 1990, the first and second floor extensions above what was originally the garage of No. 80 South Hill Park are declared not of special architectural or historic interest.

Reason for Listing

Nos. 80-90 South Hill Park, 1954-6, by Bill and Gillian Howell and Stanley Amis, for themselves and four other families, are listed at Grade II for the following principal reasons: * Design interest: a bold and rational reinterpretation of the terraced townhouse in the early post-war period; * Plan: ingeniously planned on narrow, deep plots, the use of a central stair in each house keeps circulation space to a minimum, while natural light, room width, and flexibility of use are maximised; internal glazed screens and double-height spaces enhance the sense of drama and openness; * Use of materials: though the timber to the front of the terrace has been replaced, the simply-detailed use of exposed and transparent materials throughout the terrace expresses and enhances the structural and architectural composition of the houses; * Architects: the terrace is an early work by members of what would become Howell, Killick, Partridge and Amis, one of the leading post-war firms of architects, and was extremely influential on Howell and Amis's later work, repeating motifs first developed here; * Influence: the terrace was much publicised as an ingenious solution to building narrow-frontage terrace houses; it was influential on a younger generation of architects, and the deep plan anticipates that used in some of the exemplars of high-density public housing of the period; * Context: the terrace is part of a group of post-war private houses in South Hill Park, and an example of Camden Council’s approach towards innovative design for houses and housing in the early post-war decades; * Intactness of vision and expression: despite alterations, the key qualities which made these buildings influential at the time of their construction, and makes them of special interest now, still prevail.


Nos. 80-90 (even) South Hill Park were built in 1954-6 to the designs of Bill and Gillian Howell and Stanley Amis, while they were all working for the London County Council's Architect's Department Housing Division. Built for themselves and four other families, a primary constraint of the design for the South Hill Park terrace was cost. There had been a terrace of four large Victorian houses on the site before it was bombed, but, to bring it within range of the young architects, the four houses had to be replaced by six. As with the council housing on which they were working at the time, the solution to achieving the necessary density was to make the frontage small and the plan deep. Bill Howell, Gill Sarsen (later Howell) and Stanley Amis had met at the Architectural Association before working for the LCC. They had visited Le Corbusier's first Unité d'Habitation in Marseilles in 1951-2, and had been impressed by his tight planning and use of double-height, deep rooms. The visit was to be a major influence on the design of maisonettes they were then developing with Colin St John Wilson, Peter Carter and others for the LCC, most famously in the great slabs of the Roehampton Lane, now Alton West Estate, Wandsworth (listed Grade II*). The terrace at South Hill Park is contemporary with their work at Roehampton Lane, and shows that the design could be developed for private terraced housing. The houses' narrow (12ft) width is close to that of the individual units of the Unité, and they also adopted Le Corbusier's Modulor system of proportions. Within the simple envelope of the terrace, a complexity of spatial arrangements was achieved in houses of surprising size and flexibility.

The six houses were much publicised as an ingenious solution to building narrow-frontage terraced houses and achieving spaciousness through sectional planning and internal transparency. The houses were novel too, because of their extensive use of timber. Until building licences came to an end in 1954, softwood timber was in short supply, and this is the first post-war use of the chunky, heavy-sectioned, timber that became so important in British houses of the later 1960s. The quirky nature of the service pipes and much of the detailing of the shelves and cupboards came from the architects having to fashion everything from first principals at a time when almost nothing was available from builders' merchants. The deep plan anticipates that used in later high-density public housing such as Lillington Gardens, Pimlico (Darbourne and Darke, 1964-8, Phase I listed Grade II*), and the Barbican, City of London (Chamberlain, Powell and Bon, 1962-82, listed Grade II).

The houses were extremely influential on Howell and Amis's later development as members of Howell, Killick, Partridge and Amis, and on a younger generation of architects, for their planning and use of exposed materials, particularly the thick timber sections. House and Garden considered that 'the houses have a vibrant quality. They are homes, easily run and adaptable to all phases of family life'.


Nos. 80-90 South Hill Park is a terrace of six houses, built 1954-6 to the designs of Stanley Amis and William and Gillian Howell, for themselves and four other families. MATERIALS: the houses are constructed with crosswalls of brick and concrete floors. The front and back elevations were originally composed of glass and timber, but are now aluminium, PVC and glass to the front, and a mixture of timber, steel/aluminium and glass to the rear. The roofs are flat. PLAN: each house is one structural bay wide (although appearing as two bays to the front), and three storeys high, with a basement which because of the fall of the land to the west, opens at garden level to the rear. At the south end of the terrace No. 80 has an additional bay which originally housed a basement studio and ground-floor garage above, but this bay is now believed, with the addition of two further storeys above (these additions not forming part of the listed building), to form two self-contained flats. No. 86 is also believed to be occupied as two maisonettes. The houses have alternate mirrored plans, each having a narrow cantilevered central staircase, and all but No. 86 having a partially double-height principal living space to the rear. The floor plans of the six houses were all subtly different to suit their original clients, but were all designed with flexibility in mind. In all, apart from No. 80, the semi-basement level could be let as a self-contained space, or incorporated into the main house to be used as an additional living- or playroom. In No. 80 the double-height space is between the basement and ground-floor levels, rather than ground and first floor as in the other houses. The other houses originally had a garage incorporated into the floor plan, adjacent to the front door. The garages have all now been converted into additional living space, but maintain a similar glazing pattern to the original glazed garage doors.EXTERIOR: the houses have a distinct, grid-like, character to their elevations: the division between each house is marked by the exposed ends of the party crosswalls, acting as piers, and the floor slab edges form continuous horizontals delineating storeys. The glazed front doors, each with a sidelight to one side, are recessed, with the former garages either to the right or left. Steps lead down to basement level. The former studio and garage to No. 80 takes the form of an extra cross-walled bay at the end of the terrace, which has now been extended upwards by two storeys, in a style broadly to match the rest of the terrace. What was originally a stained timber framework holding the windows and white-painted timber spandrel panels, has been replaced across all six houses with a dark aluminium framework and white PVC panels. The largely accurate replication of the original glazing pattern means that this alteration has had surprisingly little impact on the overall character of the terrace.The four-storey rear elevations are also defined by their strong gridded character, despite various changes across the terrace. The crosswalls project, terminating vertically as brick piers, and these are spanned by balconies, most with their original timber and glass balustrades at first and third floors, and some with their original pergola at second floor over the balcony beneath (No. 86 has an additional balcony at second floor, and the first-floor balcony has been enclosed in glass and incorporated into the house). The crosswalls are terminated horizontally at roof level with a concrete beam which spans between them. Spiral stairs of cast iron or timber originally linked the first-floor balconies with the garden, but a number of these have now been removed as the lower ground floor rooms have been incorporated into the main living spaces of the houses. The frames holding the glazing in the rear elevations have been variously renewed, but the fact that they are recessed back from the party walls, and that they all share a simple, modern aesthetic, reduces the impact of these changes.INTERIOR: interiors originally had unplastered painted brick walls and timber ceilings. The central dog-leg stairs have open timber treads supported on concrete spine beams, enclosed by glazed partitions, allowing light to be to transmitted through the depth of the houses. Internal doors between living spaces were also glazed. The interiors are characterised by the use of exposed and transparent materials, expressing and revealing the structure of the buildings. The original balustrades to the balcony of the first-floor living space incorporated bookshelves or fitted cupboards. Amis's former house, No. 84, had a fireplace central to this balustrade, but this was never a convenient feature as the flue rose through the centre of the bedroom above, and has since been removed.Not withstanding a greater level of variation to the rear, the terrace retains its uniform gridded character externally. From the outset, each of the houses were slightly different, reflecting the needs of each client, and all were built to respond flexibly as those needs changed. Despite subsequent internal and external changes, the group still represents the original architectural intention: to create light, spacious, flexible family homes. What made them influential, and makes them of both architectural and historic interest now, is their ability to achieve this through ingenious planning on deep, narrow plots, enhanced by the simple, honest, use of exposed and transparent, materials, allowing for the ongoing adaptation of the buildings without the loss of these fundamental qualities.

Listed building text is © Crown Copyright. Reproduced under licence.