British Listed Buildings

History in Structure

If you log in, you can comment on buildings, submit new photos or update photos that you've already submitted.

We need to upgrade the server that this website runs on. Can you spare a quid to help?.

Courtfield and Adjoining Quadrant Wall with Coachway Entrance, Welsh Bicknor

Description: Courtfield and Adjoining Quadrant Wall with Coachway Entrance

Grade: II
Date Listed: 18 May 1969
English Heritage Building ID: 153958

OS Grid Reference: SO5974417477
OS Grid Coordinates: 359744, 217477
Latitude/Longitude: 51.8544, -2.5859

Location: Welsh Bicknor, County of Herefordshire GL17 9NJ

Locality: Welsh Bicknor
County: Herefordshire
Country: England
Postcode: GL17 9NJ

Incorrect location/postcode? Submit a correction!

Listing Text


6/164 Courtfield and adjoining
quadrant wall with
18/5/69 coachway entrance


House and adjoining quadrant wall with coach arch and pedestrian doorway.
Early C19 rebuilding of earlier house, altered C20. Rendered stone,
slate, hipped roofs. Irregular plan, house broadly rectangular
two rooms deep with central entrance and stairwell with eastern rear
wing extending to north incorporating fabric of earlier house, chapel (qv)
adjoins to north end, quadrant wall adjoins to west return of house.
Regency stucco mansion: two storeys, cellars and attics; string course,
frieze, moulded cornice and blocking course, 2:3:2 windows; C20 2-light
casement windows, central three in forward break with pediment, Ionic
pilasters piercing string course on implied plinth to first floor,
central forward projecting glazed semi-circular porch, Doric columns,
bucrania frieze and cornice with iron railings above forming balcony.
Partly-glazed door, semi-circular headed blank arches with impost band
to ground floor of outer bays, glazing bar sash windows are retained to
rear. Interior: altered, entrance hall with fine stuccoed ceiling ornament
and geometrical staircase, isolated C17 splat balusters remain in balustrad-
ing of staircase in rear wing. Former seat of the Vaughan family, it is
now the retreat of the Mill Hill Brothers. Henry V was nursed here possibly
by Lady Margaret Montague. The house was remodelled c1805 by William Miles
of Ebley near Stroud (Glos.).

Listing NGR: SO5974317482

This text is a legacy record and has not been updated since the building was originally listed. Details of the building may have changed in the intervening time. You should not rely on this listing as an accurate description of the building.

Source: English Heritage

Listed building text is © Crown Copyright. Reproduced under licence.