British Listed Buildings

History in Structure

If you log in, you can comment on buildings, submit new photos or update photos that you've already submitted.

We need to upgrade the server that this website runs on. Can you spare a quid to help?.

Station House, Uckerby

Description: Station House

Grade: II
Date Listed: 8 July 1986
English Heritage Building ID: 322199

OS Grid Reference: NZ2498401443
OS Grid Coordinates: 424984, 501443
Latitude/Longitude: 54.4078, -1.6166

Location: Rowan Brook, Uckerby, North Yorkshire DL10 6EY

Locality: Uckerby
Local Authority: Richmondshire District Council
County: North Yorkshire
Country: England
Postcode: DL10 6EY

Incorrect location/postcode? Submit a correction!

Explore more of the area around Uckerby, North Yorkshire at Explore Britain.

Listing Text

NZ 20 SW (west side)

5/133 Station House


Scorton station, now house. c1846. By G T Andrews for George Hudson's
Great North of England Railway. Rubble brought to course with ashlar
dressings, Welsh slate roofs. Jacobethan style. T-shaped plan, 1 and 2
storeys, 1:1:1 bays, second and third bays of 2 storeys, the second gable-
end to the railway line, projecting forward slightly, and projecting back as
the spine of the T, the third with a contemporary single-storey rear
outshut. Quoins. Elevation to former railway line: windows have double-
chamfered quoined surrounds. Left bay: C20 garage door and railway clock by
Darling and Wood of York. Second bay: on ground floor, 2-bay arcade with
flanking short stepped buttresses, segmental-pointed arches with a central
octagonal pier, its capital bearing a corbel. Recessed behind it, 2-light
window and, to right, board door in Tudor-arched surround. Similar doorways
to left and right returns of recess, that to right blocked. Above arcade,
2-light first-floor window with relieving arch. To gable, bargeboards
decorated with Perpendicular-style tracery, pendants in angles. Third bay:
ground-floor 3-light window; 2-light first-floor window. Right return:
matching bargeboards to gable, also to verge of rear lean-to roof. Tall
brick stacks flanking central bay. Space between platforms now infilled in
front of station to form garden. At rear of house, a walled yard gave
privacy to the house and its outbuildings from the Station Yard (qv).

Listing NGR: NZ2498401443

This text is a legacy record and has not been updated since the building was originally listed. Details of the building may have changed in the intervening time. You should not rely on this listing as an accurate description of the building.

Source: English Heritage

Listed building text is © Crown Copyright. Reproduced under licence.