History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Community Centre and Surround to Attached Pond

A Grade II Listed Building in Cripplegate, London

Approximate Location Map
Large Map »
Street View
Contributor Photos »

Street View is the best available vantage point looking, if possible, towards the location of the building. In some locations, Street View may not give a view of the actual building, or may not be available at all. Where it is not available, the satellite view is shown instead.

Coordinates

Latitude: 51.5222 / 51°31'19"N

Longitude: -0.0954 / 0°5'43"W

OS Eastings: 532230

OS Northings: 182082

OS Grid: TQ322820

Mapcode National: GBR Q8.QH

Mapcode Global: VHGQT.9ZDZ

Entry Name: Community Centre and Surround to Attached Pond

Listing Date: 4 December 1997

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1021949

English Heritage Legacy ID: 466573

Location: City of London, London, EC1Y

County: London

District: City and County of the City of London

Locality: Cripplegate

Traditional County: Middlesex

Lieutenancy Area (Ceremonial County): City of London

Church of England Parish: St Giles Cripplegate

Church of England Diocese: London

Find accommodation in
London

Listing Text

TQ 3282 SW FANN STREET
(east side)
627-0/3/10172 Community Centre and
surround to attached pond

GV II

Community centre, with pool to rear. Design won in competition in 1952, built to revised designs 1955-7. The competition, which included the community centre, won by Geoffry Powell, architects for built scheme Chamberlin, Powell and Bon. Ove Arup and Partners, engineers. Grey brick walls, part load-bearing, and reinforced concrete. Flat roof. Building entered from ground floor, which is the upper storey. Lower floor set in basement courtyard, part sunken, overlooking pool and formal garden. Ground floor hall, with raised roof over stage, dressing rooms and kitchen. Lower floor has club room and games floor. Timber windows, full height to front entrance hall in set-back screen. Double timber doors with tile cladding to their side. Clerestory glazing to sides, and to right-hand half of garden front, above tile cladding. The rest of the exposed one and a half storeys fully glazed. Fire exits to far side lead to walkways on both levels. Simple interiors, the main hall and clubrooms with timber floors. Stone surrounds to pool, with stepping stones added 1957-8.
The community centre was an integral part of the competition brief, and its use of two levels and the treatment of the pool surround and paved area to its rear well demonstrate Chamberlin, Powell and Bon's aesthetic.

HISTORY AND ANALYSIS
The development and importance of the Golden Lane Estate is explained in the entry for Great Arthur House.

(City of London Corporation Record Office: Records of the competition, 1951-2. Surviving drawings.; Derek Bean: The Golden Lane Competition, Bartlett School MSc Thesis: -1987; Architectural Review: June 1957: 415-26) .


Listing NGR: TQ3223082082

This text is from the original listing, and may not necessarily reflect the current setting of the building.

Selected Sources

Source links go to a search for the specified title at Amazon. Availability of the title is dependent on current publication status. You may also want to check AbeBooks, particularly for older titles.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.