History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

The Salt Box

A Grade II Listed Building in Mole Valley, Surrey

Approximate Location Map
Large Map »
Street View
Contributor Photos »

Street View is the best available vantage point looking, if possible, towards the location of the building. In some locations, Street View may not give a view of the actual building, or may not be available at all. Where it is not available, the satellite view is shown instead.

Coordinates

Latitude: 51.2897 / 51°17'22"N

Longitude: -0.3532 / 0°21'11"W

OS Eastings: 514927

OS Northings: 155789

OS Grid: TQ149557

Mapcode National: GBR 5V.KMP

Mapcode Global: VHFVC.TVM7

Entry Name: The Salt Box

Listing Date: 23 November 1973

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1028664

English Heritage Legacy ID: 290443

Location: Mole Valley, Surrey, KT22

County: Surrey

District: Mole Valley

Town: Mole Valley

District Council Ward: Fetcham West

Traditional County: Surrey

Lieutenancy Area (Ceremonial County): Surrey

Church of England Parish: Fetcham

Church of England Diocese: Guildford

Find accommodation in
Bookham

Listing Text

FETCHAM LOWER ROAD
TQ/15/NW (north side)
2/56

23.11.73 The Salt Box

GV II

Small house. c.1700; altered and enlarged in 1924. Handmade red brick in
Flemish bond, red tile roof. Two-unit plan, now double-depth by addition to the
rear (perhaps replacing a smaller rear extension). Two storeys and 3 bays, with
cellar and attic; the symmetrical facade has a gabled centre breaking forwards
slightly, a plinth, and a 3-course band to each bay; an added gabled porch in
matching style and materials, with a board door and a lunette above; 2 windows
at ground floor and 3 above, all with gauged brick heads, those at 1st floor with
recessed panels below the sills, and all furnished with C18 12-pane sashes which
have very thick glazing bars and are not counter-balanced (the upper leaves
dropping onto retaining catches in the frame); a central gable with an oculus,
brick coping and kneelers, and a weathervane on the apex; and at the left end
of the facade an unusual rainwater head with a prominent horizontal spout in the
centre. Both gables have brick coping with kneelers, and chimneys at the rear
corners, but the coping of the right-hand gable has a flat top run into the
chimney stack (giving a profile like a salt-box). Attached to the left return wall
is a modern conservatory, and the 1924 addition projects behind this. This rear
addition is in matching style and materials. Interior: exposed beams and joists at
ground floor (undecorated), and an exposed timber-framed partition wall to the
staircase; central doglegged staircase winding round a newel, with closed string,
square newels, and turned balusters; at 1st floor, a fireplace with bolection-
moulded wooden surround and cast-iron ducks-nest grate.


Listing NGR: TQ1492755789

This text is from the original listing, and may not necessarily reflect the current setting of the building.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.