History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

May Trees post Office

A Grade II Listed Building in Matching, Essex

Approximate Location Map
Large Map »
Street View
Contributor Photos »

Street View is the best available vantage point looking, if possible, towards the location of the building. In some locations, Street View may not give a view of the actual building, or may not be available at all. Where it is not available, the satellite view is shown instead.

Coordinates

Latitude: 51.7783 / 51°46'41"N

Longitude: 0.226 / 0°13'33"E

OS Eastings: 553658

OS Northings: 211189

OS Grid: TL536111

Mapcode National: GBR MFZ.HXY

Mapcode Global: VHHM8.VKTM

Entry Name: May Trees post Office

Listing Date: 26 April 1984

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1123927

English Heritage Legacy ID: 118180

Location: Matching, Epping Forest, Essex, CM17

County: Essex

District: Epping Forest

Civil Parish: Matching

Built-Up Area: Matching Green

Traditional County: Essex

Lieutenancy Area (Ceremonial County): Essex

Church of England Parish: Matching

Church of England Diocese: Chelmsford

Find accommodation in
Hatfield Heath

Listing Text

TL 51 SW MATCHING MATCHING GREEN
May Trees and
3/74 Post Office

GV II

House, late C17, altered in C18 and C20, partly converted to a shop and Post
Office. Timber framed, front elevation faced with red bricks, Flemish bond,
remainder plastered, roofed with handmade red clay tiles. 3 bays aligned NW-SE
with central staircase hall, internal chimney stack at SE gable. Lean-to
extension to rear, C18, and further lean-to extension beyond that, C20. Single
storey extension to NW, built as a shop, C20, which now includes the NW ground
floor room of the house. Flat-roofed conservatory to SE. 2 storeys. Central
door with tiled gabled porch, casement window to each side, 3 casement windows
on first floor, all C20. Framing of original rear wall partly exposed
internally. Axial chamfered beam with lamb's tongue stops in SE bay, joists
plastered to soffits. Hearth in this room of semi-circular shape
internally, of red bricks and lime mortar. There was an equivalent chimney
stack at the NW gable, but this was removed when the room was converted to a
shop. Originally this house was of one storey with attics. In the C18 the
walls were raised by approx. 1.5 metres and the clasped purlin roof rebuilt re-
using the original timbers, and largely in the original form. The top of the E
corner post is visible a little above floor level, and the original wall plates
are perceptible through the interior plaster.


Listing NGR: TL5365811189

This text is from the original listing, and may not necessarily reflect the current setting of the building.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.