History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Courtfield and Adjoining Quadrant Wall with Coachway Entrance

A Grade II Listed Building in Welsh Bicknor, County of Herefordshire

Approximate Location Map
Large Map »
Street View
Contributor Photos »

Street View is the best available vantage point looking, if possible, towards the location of the building. In some locations, Street View may not give a view of the actual building, or may not be available at all. Where it is not available, the satellite view is shown instead.

Coordinates

Latitude: 51.8544 / 51°51'15"N

Longitude: -2.5859 / 2°35'9"W

OS Eastings: 359744

OS Northings: 217477

OS Grid: SO597174

Mapcode National: GBR FR.T96D

Mapcode Global: VH86Q.4N98

Entry Name: Courtfield and Adjoining Quadrant Wall with Coachway Entrance

Listing Date: 18 May 1969

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1179390

English Heritage Legacy ID: 153958

Location: Welsh Bicknor, County of Herefordshire, HR9

County: County of Herefordshire

Civil Parish: Welsh Bicknor

Built-Up Area: Lydbrook

Traditional County: Herefordshire

Lieutenancy Area (Ceremonial County): Gloucestershire

Church of England Parish: Goodrich and Welsh Bicknor

Church of England Diocese: Hereford

Find accommodation in
Lydbrook

Listing Text

SO 51 NE WELSH BICKNOR CP COURTFIELD

6/164 Courtfield and adjoining
quadrant wall with
18/5/69 coachway entrance

GV II


House and adjoining quadrant wall with coach arch and pedestrian doorway.
Early C19 rebuilding of earlier house, altered C20. Rendered stone,
slate, hipped roofs. Irregular plan, house broadly rectangular
two rooms deep with central entrance and stairwell with eastern rear
wing extending to north incorporating fabric of earlier house, chapel (qv)
adjoins to north end, quadrant wall adjoins to west return of house.
Regency stucco mansion: two storeys, cellars and attics; string course,
frieze, moulded cornice and blocking course, 2:3:2 windows; C20 2-light
casement windows, central three in forward break with pediment, Ionic
pilasters piercing string course on implied plinth to first floor,
central forward projecting glazed semi-circular porch, Doric columns,
bucrania frieze and cornice with iron railings above forming balcony.
Partly-glazed door, semi-circular headed blank arches with impost band
to ground floor of outer bays, glazing bar sash windows are retained to
rear. Interior: altered, entrance hall with fine stuccoed ceiling ornament
and geometrical staircase, isolated C17 splat balusters remain in balustrad-
ing of staircase in rear wing. Former seat of the Vaughan family, it is
now the retreat of the Mill Hill Brothers. Henry V was nursed here possibly
by Lady Margaret Montague. The house was remodelled c1805 by William Miles
of Ebley near Stroud (Glos.).


Listing NGR: SO5974317482

This text is from the original listing, and may not necessarily reflect the current setting of the building.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.