History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Herbert Pavilion and Attached Front Railings, Perimeter, and Retaining Walls

A Grade II Listed Building in Greenwich, London

Approximate Location Map
Large Map »
Street View
Contributor Photos »

Street View is the best available vantage point looking, if possible, towards the location of the building. In some locations, Street View may not give a view of the actual building, or may not be available at all. Where it is not available, the satellite view is shown instead.

Coordinates

Latitude: 51.4713 / 51°28'16"N

Longitude: 0.0529 / 0°3'10"E

OS Eastings: 542683

OS Northings: 176699

OS Grid: TQ426766

Mapcode National: GBR NL.006

Mapcode Global: VHHNQ.V8VZ

Entry Name: Herbert Pavilion and Attached Front Railings, Perimeter, and Retaining Walls

Listing Date: 8 August 1983

Last Amended: 3 February 1999

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1213054

English Heritage Legacy ID: 397566

Location: Greenwich, London, SE18

County: London

District: Greenwich

Electoral Ward/Division: Kidbrooke with Hornfair

Parish: Non Civil Parish

Built-Up Area: Greenwich

Traditional County: Kent

Lieutenancy Area (Ceremonial County): Greater London

Church of England Parish: Shooters Hill Christ Church

Church of England Diocese: Southwark

Find accommodation in
Kidbrooke

Listing Text

TQ 47 NW SHOOTERS HILL ROAD
(south side)
786/1/126 Woolwich

Herbert Pavilion and attached front railings,
09/6/86 perimeter, and retaining walls

(Formerly Listed as: SHOOTERS HILL ROAD
(south side)
Woolwich

Front block with pair of attached piers and pavilions
and chapel attached to rear of the former Royal
Herbert Military Hospital

II

Alternatively known as: Royal Herbert Hospital, Woolwich, SHOOTERS HILL ROAD, Woolwich.

Military hospital, now flats. 1859-65, by Captain Douglas Galton RE, with R O Mennie, Surveyor of Works to the War Department; converted c1992. White Suffolk bricks with Bath stone dressings, fireproof internal construction, and slate hipped roof PLAN: symmetrical plan of a spine corridor witl1 wards off, two each side at the ends, a shorter central rear ward connected to a front chapel and library within a central courtyard, and facing an H-shaped front entrance and administration block to the road. EXTERIOR: Italianate style. Front range 3 storeys and basement; 3:9:5:9:3-window range; pavilion wards 2 storeys and basement; 9-window ranges. Former administration block has ~l1d and central sections set forward with clasping rusticated pilaster strips, plat bands, balustrading under the windows, a deep bracketed cornice and parapet. The centre has banded ashlar rustication to .2 storeys, with a large round through-archway to the central courtyard. Flanking sections have flat-headed ground-floor and round-arched upper windows, the upper ones without architraves. The ward blocks have plat bands and cornice, flat- headed 6/6-pane sashes, with articulated corner sanitary towers containing narrow lights, with a wide round-arched end casement window. The chapel has a 3-window N end with clasping pilaster strips, round- arched ground-floor and second-floor openings with a central doorway, and a central first-floor balcony with a round clock face; the sides have tall round-arched windows. The wards are connected by a single-storey covered way the full width of the building; at the E end is a single storey former isolation ward, and at the W end a 2-storey annexe formerly containing an operating theatre. Open walkways with cast-iron supports connects the front range to the wards and chapel. INTERIOR not inspected, but noted as being of fireproof construction, with iron stairs on trussed girders, and concrete floors. The chapel reported to contain a gallery on iron posts and an elliptical-arched ceiling. Subsidiary features: Quadrant decorative iron railings with cast-iron coping connect ends of front range with piers and large cast-iron lamps, and extend approx. lOOm to the Wand approx. 7OOmm E along Shooters Hill Road, Well Hall Road and Broad Walk to the Wand rear; a battered retaining wall encloses a terrace to the S of the former hospital. HISTORY: The Royal Herbert was the first large-scale hospital to embody the pavilion concept of separate, cross-lit wards, well ventilated, with wash rooms and lavatories separated by a lobby in the corner towers. The plan of this seminal building was of great importance in the development of hospital design. It included advanced systems of construction, heating and ventilation, and marked the ascendancy of the sanitary reformers led by Florence Nightingale. She described the Herbert as 'by far the finest hospital establishment in the United Kingdom, or indeed Europe' (quoted in RCHME Report). The pavilion principle dominated hospital design in England for the next fifty years. The front range included offices, accommodation for the Governor, and nurses' dormitories. This is a remarkably complete building, notably so for a hospital, set within its original grounds, and is one of the most important examples of its type in the country.
(RCHME report, NMR, Swindon)

This text is from the original listing, and may not necessarily reflect the current setting of the building.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.