History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Screen wall to former train shed

A Grade II Listed Building in Corbar, Derbyshire

Approximate Location Map
Large Map »
Street View
Contributor Photos »

Street View is the best available vantage point looking, if possible, towards the location of the building. In some locations, Street View may not give a view of the actual building, or may not be available at all. Where it is not available, the satellite view is shown instead.

Coordinates

Latitude: 53.2605 / 53°15'37"N

Longitude: -1.9136 / 1°54'48"W

OS Eastings: 405863

OS Northings: 373720

OS Grid: SK058737

Mapcode National: GBR HZ2Q.JY

Mapcode Global: WHBBS.K9ZT

Entry Name: Screen wall to former train shed

Listing Date: 21 December 1970

Last Amended: 13 February 2014

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1257936

English Heritage Legacy ID: 463287

Location: High Peak, Derbyshire, SK17

County: Derbyshire

District: High Peak

Civil Parish: Non Civil Parish

District Council Ward: Corbar

Traditional County: Derbyshire

Lieutenancy Area (Ceremonial County): Derbyshire

Church of England Parish: Fairfield St Peter

Church of England Diocese: Derby

Find accommodation in
Buxton

Summary

Gabled screen wall of former train shed built for the London and North Western Railway in 1863 to the designs of J. Smith with advice from Joseph Paxton.

Description

MATERIALS: coursed millstone grit with ashlar dressings.

PLAN: the screen wall is aligned north-west south-east and is on the west side of the railway tracks. It has a short left return and a longer right return which adjoins the station building. This building is not of special interest.

EXTERIOR: the gabled south-west screen wall to the formerly covered station has a central round-headed archway containing a very large lunette with ornate radial iron glazing bars painted white. It has a moulded ashlar surround inscribed ‘LONDON AND NORTH WESTERN RAILWAY CO’ and moulded impost bands. Either side are wide projecting pilasters with a moulded cornice supported by moulded stone corbels. The broad shallow coped gable has a series of round-headed corbel arches beneath. To the left is a slightly lower wall with moulded eaves and a terminal pilaster buttress. The wall has a central round-arched, keyed doorway, above which is a decorative iron bracket, possibly for a lamp originally. This is flanked by single blind panels with a dentilled course. The right return has been lowered, so that what was originally the string course is now the parapet. The wall has a stone plinth and a slightly raised central section, flanked by pilasters. This has a wide centrally-placed segmental arched doorway with a hoodmould. The left return has a moulded stone parapet.

History

The London and North Western Railway (LNWR) and the Midland Railway each opened a terminus at Buxton in 1863. Designed by J. Smith, with advice from Joseph Paxton, the two stations stood on opposite sides of a broad courtyard and achieved a remarkable architectural unity by having identical stone gable screens which faced the town from behind the buffer stops. These screens contained a giant lunette and radial glazing with the respective company’s name engraved around the outer rim. This rare collaboration between two rival railway companies was achieved at the insistence of the Duke of Devonshire who was developing Buxton, most of which he owned, into a fashionable spa town. The Midland Railway station closed in 1967 and was almost completely demolished, leaving only the perimeter wall standing. The train shed of the LNWR station was also demolished and all that now remains is the gable screen and the waiting rooms.

Reasons for Listing

The gabled screen wall of the former train shed, built for the London and North Western Railway in 1863 to the designs of J. Smith, is listed at Grade II for the following principal reasons:

* Historic interest: it represents a unique collaboration between two railway companies in their approach to station design at the insistence of the Duke of Devonshire who was developing Buxton into a spa town. With the demolition of the Midland Railway station, the striking screen wall is regarded as the surviving monument to this collaboration;

* Architectural interest: the association of Joseph Paxton, who gave advice on the design, adds further interest to the enterprise. The resulting composition, incorporating a giant lunette with radial iron glazing bars, is at once dramatic and elegant.

Selected Sources

Source links go to a search for the specified title at Amazon. Availability of the title is dependent on current publication status. You may also want to check AbeBooks, particularly for older titles.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.