History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

The Nelson Monument (also known as Paxton's Tower).

A Grade II* Listed Building in Llanarthney, Carmarthenshire

Approximate Location Map
Large Map »
Street View
Contributor Photos »

Street View is the best available vantage point looking, if possible, towards the location of the building. In some locations, Street View may not give a view of the actual building, or may not be available at all. Where it is not available, the satellite view is shown instead.

Coordinates

Latitude: 51.8518 / 51°51'6"N

Longitude: -4.1198 / 4°7'11"W

OS Eastings: 254097

OS Northings: 219150

OS Grid: SN540191

Mapcode National: GBR DQ.TDRS

Mapcode Global: VH4J1.JQX8

Entry Name: The Nelson Monument (also known as Paxton's Tower).

Listing Date: 3 December 1951

Last Amended: 19 May 1999

Grade: II*

Source: Cadw

Source ID: 9384

Building Class: Commemorative

Location: On the summit of a high hill 1km SE of Llanarthney village, making an impressive and conspicuous land-mark for miles around.

County: Carmarthenshire

Town: Carmarthen

Community: Llanarthney

Locality: Middleton

Traditional County: Carmarthenshire

Find accommodation in
Llanarthney

History

The tower was built shortly after 1805 for the owner of Middleton Hall, Sir William Paxton. The architect was S P Cockerell, who had completed the Hall about ten years before. The tower commemorates Nelson's victories, notably Trafalgar, and provides the vantage point for an almost unsurpassed view of the Towy valley. An early description (Lewis) refers to a sumptuous banqueting room, but hospitality may have been impractical as there does not appear to have been any kitchen.
There were inscriptions on the three external faces in Lord Nelson's honour in English, Latin and Welsh respectively, and the window facing Carmarthen is said to have been painted with a portait of the Admiral. Paxton was a friend of Nelson and had benefitted from the latter's decision to rebuild the British fleet at Milford Haven. The inscription (which no longer survives) read: "To the invincible Commander, Viscount Nelson, in commemoration of the deeds before the walls of Copenhagen, and on the shores of Spain; of the empire every where maintained by him over the Seas; and of the death which in the fulness of his own glory, though ultimately for his own country and for Europe, conquering, he died; this tower was erected by William Paxton."
It is also said that Sir William, displeased at having lost the County election of 1802 after an expenditure of some £15,000, built the tower with money he had offered his electors during the campaign for a free bridge over the Towy. It was therefore conspicuously sited as a reminder to the electorate of their folly, and not only for the sake of the view.
The tower is now in the care of the National Trust, who have restored the roof and the floor of the main room and have installed a steel staircase.

Exterior

A folly or monument in military Gothick style consisting of a triangular tower crowned by a smaller hexagonal lookout. At the corners of the triangular tower are tall round turrets. Local rubble masonry, irregularly coursed in the main faces of the triangular tower, but random rubble in the corner turrets and in the upper hexagonal stage. The latter has corbelled crenellated parapets above a string course, and six round-headed windows, now walled up, with simplified Tudor label moulds. The triangular part beneath has deeply corbelled machicolations. Stone inscription panels, now blank. Three-light windows with round-headed lights and simplified Tudor label mouldings; the hooks remain for external shutters. Open two-centred entrance arches on all three sides with chamfers and label moulds. The corner turrets have pseudo-machicolations, slit windows, and the lowest stage of each is hexagonal.

Interior

The transition from triangular to hexagonal plan within the main upper room is achieved by giant arches across two of the points, and a wall across the third; the latter incorporates a small fireplace. The main room and the closets off it formed in the turrets retain considerable traces of plaster, now much eroded down to the render coat. The plaster in the main room is heavily scored with vertical lines suggesting the original décor included wall frescoes in Perpendicular style. Restored floor. Rebates in the rear of the south-west window mullions suggest internal shutters or glazing. Access is by steps from ground level rising towards the south-west turret, where a pointed-arch opening leads to the stairs. Restored with steel anticlockwise spiral stairs within the turret. Marks on the wall show the original stairs spiralled clockwise, and continued up to the lookout stage (now inaccessible).

Reasons for Listing

Listed at II* as one of the most grandly ambitious 'follies' in Wales; a robustly detailed example of military Gothick by S P Cockerell, a major architect of the early C19.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.