History in Structure

This site is entirely user-supported. See how you can help.

Bayer House and Raised Pavements to North and South

A Grade II Listed Building in Cripplegate, London

Approximate Location Map
Large Map »
Street View
Contributor Photos »

Street View is the best available vantage point looking, if possible, towards the location of the building. In some locations, Street View may not give a view of the actual building, or may not be available at all. Where it is not available, the satellite view is shown instead.

Coordinates

Latitude: 51.5225 / 51°31'20"N

Longitude: -0.0954 / 0°5'43"W

OS Eastings: 532231

OS Northings: 182115

OS Grid: TQ322821

Mapcode National: GBR Q8.QD

Mapcode Global: VHGQT.9ZDR

Entry Name: Bayer House and Raised Pavements to North and South

Listing Date: 4 December 1997

Grade: II

Source: Historic England

Source ID: 1021944

English Heritage Legacy ID: 466568

Location: City of London, London, EC1Y

County: London

District: City and County of the City of London

London Borough Ward: Cripplegate

Traditional County: Middlesex

Lieutenancy Area (Ceremonial County): City of London

Church of England Parish: St Giles Cripplegate

Church of England Diocese: London

Find accommodation in
London

Listing Text


T28W GOLDEN LANE

(cast side)
627-0/3/10168 Bayer House and raised
pavements to north and
south

GV

Block of thirty maisonettes. Design won in competition in
1952, built to revised designs 1954-6; competition winner Geoffry Powell, architects for built scheme Chamberlin, Powell and Bon. Ove Arup and Partners, engineers. Pink brick cross-wall construction with brick end walls (with pink
mortar) with concrete floor and roof slabs, concrete balconies (now painted)
and coloured infill panels. Flat roof. Six storeys over basementstores. The maisonettes set in pairs along two rows, ten per pair of floors. Balcorries to south, the lowest row with paired steps down to shared garden area,
with further steps to pool (see entry to community centre).
The flats reached from access galleries, the upper maisonettes via end staircase shared with Stanley Cohen House (q.v.), with secondary escape stair in penultimate bay of opposite end. Most maisonettes have two bedrooms, larger units in western
two bays. On south elevation the crosswalls project forward to give privacy to each maisonette, and the block reads as three terraces-of houses, one on top of the other. Aluminium windows with timber facing to living room. The aluminium system seen on both elevations, and continues as framework for the brown (perhaps originally red) cladding panels set in bands under the windows. Upper floor bedroom windows project; set-back staircase windows to each unit in lower levels, continuous bands of glazing and brown panels to top floor of upper maisonettes. Brown-clad projection to end maisonettes at rear of escape stair. Concrete balconies with steel top rails, those to ground floor with glass screens between each pair of units. Brick piers to courtyard (entrance) side mark timber doors set in pairs. Access galleries with steel railings, wired glass balcony fronts on first, third and fifth floors serve fire escape balconies between bedrooms, those at end serve escape stairs. Part-glazed open-well staircase at end, with storey-high panes set in timber frames. Original signs survive.
Interiors with hardwood veneer floors, and glazed screens between kitchen and dining space. This combines with the double height of the internal stairwell to give a sense of greater spaciousness than is real, for the dimensions of the units were restricted under reduced minimum standards introduced in 1951. Open tread staircases increase this sense of airiness. On the lower floors these rise from within the living room, but those on upper floor are placed opposite the floor door. on top floor there are central bathrooms under clerestory glazing. Fitted cupboards and shelving of interest where they survive, though kitchen and bathroom fittings are not of special interest.
Subsidiary features. Raised walkway on north side of block part of composition leading from Stanley Cohen House to rest of estate. On south side steps lead down to garden of decorative paviours set with planting, with further steps to the community centre and pool.
HISTORY AND ANALYSIS
The development and importance of the Golden Lane Estate is explained in the entry for Great Arthur House. (City of London Corporation Record Office: Competition records 1951-2. Surviving drawings and plans; Derek Bean: The Golden Lane Estate, Bartlett School MSc Thesis: 1987-; The Builder:
29 February 1952: 324-8; The Builder: 7 March 1952: 371-81; Architects' Journal: 20 March 1952: 354, 358-62; Architectural Design: July 1953: 190-4; Architectural Design: September
1956: 294-8; Architectural Review: June 1957: 415-26; Architects' Journal: 27 June 1957: 947-8; The Builder: 15 November 1957: 850-6).

Listing NGR: TQ3223182115

This text is from the original listing, and may not necessarily reflect the current setting of the building.

Selected Sources

Source links go to a search for the specified title at Amazon. Availability of the title is dependent on current publication status. You may also want to check AbeBooks, particularly for older titles.

Other nearby listed buildings

BritishListedBuildings.co.uk is an independent online resource and is not associated with any government department. All government data published here is used under licence. Please do not contact BritishListedBuildings.co.uk for any queries related to any individual listed building, planning permission related to listed buildings or the listing process itself.

British Listed Buildings is a Good Stuff website.