If you log in, you can comment on buildings, submit new photos or update photos that you've already submitted.

Interested in parks, gardens and open spaces? Check our our new sister site, Parks and Spaces.



Cliff House, Saltburn, Marske and New Marske

Description: Cliff House

Grade: II
Date Listed: 11 June 1973
English Heritage Building ID: 475450

OS Grid Reference: NZ6353622928
OS Grid Coordinates: 463536, 522928
Latitude/Longitude: 54.5975, -1.0181

Location: Cliff Terrace, Marske-by-the-Sea, Redcar and Cleveland TS11 7LX

Locality: Saltburn, Marske and New Marske
County: Redcar and Cleveland
Country: England
Postcode: TS11 7LX

Incorrect location/postcode? Submit a correction!


Listing Text

SALTBURN, MARSKE AND NEW MARSKE

NZ6322NE CLIFF TERRACE, Marske
802-1/4/2 (North West side)
11/06/73 Cliff House

II

House, now sheltered housing. c1850. Sandstone ashlar with
plinth; grey slate roof. Tudor style.
EXTERIOR: 2 storeys, 3-window range and long left link of one
storey, 5 bays to adjacent terrace of houses. Symmetrical
front has wide stone steps up to central double many-panelled
door with Tudor-arched head and Perpendicular tracery in
tripartite surround with sidelights and similar tracery below
richly carved frieze. Stepped plinth breaks forward over angle
clasping buttresses and those flanking door which rise through
both storeys, stepped back at floor and eaves.
Window over door has 2-centred-arched surround with dripmould
and blocked head over 2 tall lights with sloping sill.
Labelmoulds to 3-light ground floor and 2-light first-floor
windows in side bays, all with stone mullions and sloping
sills and ground-floor transoms. First floor and eaves
strings, the latter rising in gable peak over door. Angle
buttresses rise as turrets and break through battlemented
parapet.
Roof has wide chimney stacks to left of gable over door,
behind front range at left and at rear; some single stacks,
all with tall octagonal yellow pots with plinths and cornices.
Left return has central projecting square bay with clasping
buttresses and turrets; right return has side steps from rear
to sunk basement area and central full-height canted bay with
parapet.
Single-storey link breaking diagonally forward at left has 2
drip strings over left boarded door and two groups of 2-light
windows, with central stepped buttress rising to stepped panel
on battlemented parapet.
INTERIOR: not inspected.
HISTORY: built for the Pease family, owners of the Upleatham
Iron Mines.






Listing NGR: NZ6353622928

This text is a legacy record and has not been updated since the building was originally listed. Details of the building may have changed in the intervening time. You should not rely on this listing as an accurate description of the building.

Source: English Heritage

Listed building text is © Crown Copyright. Reproduced under licence.




Share |